Onderwerp: LIVE

27 Februari '07 - 08:23

Bud Shank, Toon Roos, Niels Tausk & De Graaff 3 – Echte westcoast aan 't IJ

Bud Shank Ton Roos Niels Tausk
Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)
Bimhuis Amsterdam 2 februari 2007


Bud Shank is vooral bekend als vertolker van de zogenaamde Westcoast jazz en dat is een stijl die bij mij geen warme associaties oproept. Toch heeft Bud Shank mij altijd wel kunnen bekoren. Zeker de laatste jaren speelt deze meesteraltist met een inzet en een vuur die bij vele van zijn westcoast collega’s ontbreekt. De inmiddels 80 jarige Bud heeft zijn fluit aan de wilgen gehangen en beperkt zich nu vooral tot de altsax. Enkele jaren geleden hoorde ik hem samen met Phil Woods op het North Sea Jazz festival en daar blies hij Phil totaal van het podium. Een echte blower die behoorlijk tekeer kan gaan. Lees meer

Aantal woorden: 491 woorden.

Onderwerp: LIVE

26 Februari '07 - 01:23

Avontuurlijke jazz hip hop met Soweto Kinch

Soweto Kinch Soweto Kinch Soweto Kinch
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor groter)

Als we de olijke manager Gea Russel van Soweto Kinch na afloop van het concert spreken zien we een stralende blik in de ogen van de man die trots is op een van de avontuurlijke jazz formaties die hij onder zijn hoede heeft (Polar Bear is een van de andere bands die eind vorig jaar ook in het Paard heeft gespeeld). Hij is op dit moment met Soweto Kinch een aantal Europese landen aan het bezoeken om hun tweede CD A Life In The Day Of B19: Tales Of The Tower Block te promoten. Volgende week staan ze in Tivoli en mogelijk dat een van de North Sea Jazz organisatoren langskomt om te kijken. Het zou toch zo mooi zijn als ze een plekje krijgen op het wereldberoemde festival. Als het aan de verslaggever van dit artikel ligt dan krijgen ze ook die kans.

Het is geen overweldigende opkomst maar de ongeveer 125 man die aanwezig zijn in het Paard van Troje krijgen een zeer interessant optreden voorgeschoteld van Soweto Kinch. De in 1978 in London geboren altsaxofonist en rapper maakt geen vernieuwend werk, luisterend naar de mix van jazz met hip hop (Courtney Pine en Guru’s Jazzmatazz zijn twee voorbeelden die dit al in een veel eerder stadium hebben gedaan) maar Soweto Kinch weet het concept wel met veel enthousiasme en overtuigingskracht neer te zetten en de jazz in Kinch’ muziek is een stuk traditioneler die meer richting een Bop geluid gaat. Lees meer

Aantal woorden: 772 woorden.

Onderwerp: LIVE

19 Februari '07 - 16:38

Stormvogel's Alter Ego met Tineke Postma

Stormvogel's Alter Ego - Tineke Postma Stormvogel's Alter Ego Stormvogel's Alter Ego - Thomas Winther Anderson
Door Mieke Kreunen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Stormvogel lijdt - of misschien moet ik zeggen leidt - aan zoiets als een Muzikale Multiple Personality. Veel mensen kennen de Baarnse pianist van jazzstandards en als organisator van allerhande activiteiten vooral in de regio. Wij schreven bijvoorbeeld over het Festival De Muzen waarvan hij de initiator en drijvende kracht was en waarin een crossover werd geboden van jazz, beeldende kunst en poëzie. Naast maar ook binnen de muziek is Stormvogel van vele markten thuis. Zo ontdekten we onlangs in het Beauforthuis in Austerlitz weer een nieuwe persoonlijkheid van Stormvogel: zijn Alter Ego.

Dit concert met zijn formatie 'Alter Ego' is onderdeel van een gezamenlijke programmering van vier jazzconcertpodia in de provincie Utrecht: de Vijfde Verdieping. Stormvogel is daar 'artist-in-residence' en had voor zijn optreden in het Beauforthuis al een concert in Artishock Soest achter de rug. Lees meer

Aantal woorden: 674 woorden.

Onderwerp: LIVE

18 Februari '07 - 15:49

Randy Brecker & Bill Evans SoulBop Band – Oppervlakkige Krachtpatserij

Randy Brecker Bill Evans David Kikoski
Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)
Gezien in de Melkweg Amsterdam, 13 februari 2007


Soms zijn je verwachtingen gewoon te hoog. Enige jaren terug zag ik een tv-opname van de SoulBop band die mij erg beviel. In die bezetting, met onder meer Ronnie Cuber op bariton en bassist Victor Bailey, werd waanzinnig goed gespeeld, stevige grooves, boeiend solowerk, mooie blaaspartijen en een afwisselend repertoire.

In de huidige bezetting van de SoulBop band hebben ze Ronnie Cuber weg bezuinigd, is Victor Bailey vervangen door Tom Barney en wordt de drumkruk nu bezet door recht-door-zee-rocker Rodney Holmes. In alle gevallen geen verbetering. De band lijkt maar één doel te hebben: krachtpatserij. Alles zo hard, snel en zo hoog mogelijk. Voor een korte periode best leuk maar voor een heel concert erg vermoeiend. Lees meer

Aantal woorden: 661 woorden.

Onderwerp: VERWACHT

17 Februari '07 - 20:15

Michiel Borstlap & Gino Vannelli in Vrije Geluiden

Michiel Borstlap & Gino Vanelli Gino Vannelli Gino Vanelli & Michiel Borstlap
Door Hans Flupsen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De grote Gino Vannelli woont in Nederland! “Ja ja, zeker daar in dat penthouse naast Madonna en Bruce Springsteen!!” reageerde een vriend ongelovig. Maar… het is waar. Gino de zanger van het ANWB-reclamespotje is al regelmatig verkast in zijn leven. Hij vindt inspiratie op tal van plaatsen. Steeds weer verruimt hij zijn muzikale horizon. Nu in Nederland. In Amersfoort in een jazzcafé zag hij Michiel Borstlap pianospelen. De muzikale herkenning was niet te weinig en daarom trekken ze sindsdien samen op.
Gino brak door in het begin van de jaren zeventig en werd een popicoon. Wat is het geheim van een subliem lied? En is het een last of een lust om piepjong een wereldhit als “Powerful People” te scoren?

Vrije Geluiden - website

Aantal woorden: 168 woorden.

Onderwerp: VERWACHT

07 Februari '07 - 11:51

Michiel Braam's Nopera: Muzikale sensatie

Michiel Braam Nopera Nopera
Intro en foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Pianist, componist en bandleider Michiel Braam is bekend door zijn eigenzinnige projecten. Nopera is in zekere zin een variatie op Bik Bent Braam. Gisteren kreeg ik tijdens de TV opnamen van Vrije Geluiden een voorproefje van Nopera, dat duidelijk naar meer smaakt. Het gaf mij de kick van een goed pop-concert, het genot van de rijke schakeringen van impro-jazz en het kippevel van klassieke vocalen. Nopera ging onlangs in premiere in Brugge en het gezelschap maakt nog een toernee door Nederland, waaronder het Bimhuis en Lantaren/Venster en doet ook Parijs en Wenen aan (zie overzicht hieronder).
Aanstaande zondag is de Vrije Geluiden uitzending en hieronder alle verdere informatie uit het persbericht: Lees meer

Aantal woorden: 644 woorden.

Onderwerp: INTERVIEW

03 Februari '07 - 20:54

Tom Beek interviewt aanstormend talent Ben van Gelder

Ben van Gelder Ben van Gelder
Door Tom Beek met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Altsaxofonist Ben van Gelder is op 17-jarige leeftijd een van de jongste veelbelovende jazzmuzikanten die Nederland rijk is. Veel jonge muzikanten maken eerst het conservatorium af en gaan dan voor aanvullende studie naar het buitenland. Ben dacht daar anders over. Hij wilde gelijk al naar New York om te studeren aan de gerenomeerde 'The New School for Jazz' Hij stuurde een bandje (of cd) op en werd puur op zijn kwaliteiten aangenomen. Zo nu en dan is hij in Nederland om met zijn vijf jaar oudere broer Gideon (p) te spelen in 'The Young All Stars' Een ondanks de jeugdige gemiddelde leeftijd, meer dan volwassen klinkend quintet die onlangs een fantastische debuut cd 'Release' het licht liet zien. De broertjes van Gelder hebben op jazzgebied een voorsprong dankzij Vader Sem van Gelder die een Jazzplaten winkel had en ook liehebber en verzamelaar was. Zij kregen Jazz met de paplepel binnen.

Saxofonist Tom Beek stelde Ben voor jazzpodium.nl een aantal vragen:

Welke muziek vind je interessant?
Muziek is voor mij heel breed. Ik houd van heel veel soorten muziek. Zo heb ik ook een ontzettende gevarieerde ipod. Het meerendeel is jazz maar ik luister ook klassiek, R&B, funk etc. Bands als Sigur Ros en Bjork vind ik ook te gek.Ik vind muziek interessant zolang het word gespeeld vanuit het hart en met de juiste bedoeling.
  Lees meer

Aantal woorden: 687 woorden.

Onderwerp: LIVE

03 Februari '07 - 18:01

Tom Beek Quintet – Wederom lekker op dreef

Tom Beek Martijn van Iterson Tom Beek
Door René de Hilster (Bimhuis) met foto's van Hans Speekenbrink (Jazz Affairs Hoorn)
Bimhuis Amsterdam 15-01-2007


Laat ik eens beginnen met een citaat van drummer Pierre Courbois wat mij altijd is bijgebleven "Als je tien keer speelt, speel je twee keer goed, twee keer slecht en de overige zes keer gemiddeld". Wijze woorden want als musicus weet ik hoe waar die woorden zijn. Niet elke optreden gaat zoals je wilt en al geef je 100%, soms lukt het gewoon niet. Iedereen die zelf speelt zal dat meteen beamen. Hoewel iedereen? Tom Beek schijnt hier geen last van te hebben. Ik heb hem nu een aantal keren horen spelen en echt zwakke momenten zijn mij niet opgevallen. Ook voor JazzPodium ben ik al eerder naar een concert van Tom Beek geweest. Natuurlijk ga je de concerten vergelijken en over één van deze concerten, 30 september in De Regentenkamer te Den Haag, kan je dan ook een verslag lezen zodat u ook weer vergelijkingsmateriaal hebt. Lees meer

Aantal woorden: 472 woorden.

Onderwerp: LIVE

02 Februari '07 - 10:38

Chris Potter's Underground – Grenzeloos goed

Chris Potter Nate Smith Chris Potter
Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
Bimhuis Amsterdam 27-01-2007


Chris Potter is hard op weg om één van de beste hedendaagse (tenor)saxofonisten te worden. Dit bewees hij wederom tijdens zijn concert in een uitverkocht Bimhuis op 27 januari van dit jaar.
Voor mij was het de tweede keer dat ik hem aan het werk zag en hoorde met zijn Underground band. In mijn recensie van zijn concert van 1 april 2006 in de Lantaren/Venster te Rotterdam verzuchtte ik dat het geluid af en toe in een brij verzandde. Daar was in het Bimhuis anno 2007 niets van te merken. Het geluid was transparant, helder en bevatte net genoeg laag om het lekker vet te laten klinken. Een compliment aan de geluidstechnicus van het Bimhuis! Lees meer

Aantal woorden: 624 woorden.