Onderwerp: LIVE

31 Mei '06 - 16:43

Palmieri ontvangt 'Concertgebouw Jazz Award' tijdens verfijnd concert


Tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Ik kende het spel van Eddie Palmieri niet zo ontzettend goed en jazz moet voor mij ook weer niet tè 'latin' zijn. De toekenning van de 'Concertgebouw Jazz Award' en het feit dat hij samen zou spelen met de Deloitte Jazz Award winnaar Jeffrey Bruinsma en The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, nam bij voorbaat eventuele bedenkingen weg. Lees meer

Aantal woorden: 704 woorden.

Onderwerp: FESTIVAL, LIVE

30 Mei '06 - 23:34

The Hague Jazz – Don’t jazzytate Festival Super geslaagd!


Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Don’t jazzytate indeed!! Voor de liefhebbers van de begintijd van het roemruchte North Sea Jazz festival is The Hague Jazz een verademing. Men kan zonder te wringen en het betere ellebogenwerk naar alle optredens toe. Het World Forum Convention Center (WFCC) was voor deze gelegenheid omgetoverd in een sfeervol jazzpaleis. Erg mooi gedaan. De gebruikte zalen (net als de meeste bezoekers blijf ik in de oude benamingen denken) waren omgetoverd in sfeervolle jazzclubachtige locaties. De sfeer was goed, de oesters lekker. Ook de horecaprijzen zijn zeer redelijk te noemen. Kortom een gezellig festival en zonder meer een aanwinst voor Den Haag. Lees meer

Aantal woorden: 806 woorden.

Onderwerp: LIVE

28 Mei '06 - 23:11

Dubbelconcert in L/V: Fred Hersch Solo / James Carter Organ Trio


Door pianist Gideon van Gelder met foto's van Leo Drughorn (klik voor groter)
Zaterdag 27 mei Lantaren/Venster, Rotterdam

Een mooi opgepoetse vleugel in het midden van het podium. Een schuchtere Hersch.
Wat zou het worden vanavond? Met piano solo kan het immers alle kanten op, afhankelijk van de grillen van de pianist die avond. Hersch begint traditiegetrouw met een compositie van Monk – Bemsha Swing. De meeste mensen in de zaal kennen Hersch als een zeer begenadigd pianist met een voorliefde voor piano solo. Het komt dus niet echt als een verrassing dat hij vanaf de eerste noot de aandacht weet af te dwingen en vast te houden. Lees meer

Aantal woorden: 799 woorden.

Onderwerp: LIVE

27 Mei '06 - 20:22

Gipsy jazz in het Bimhuis van Kálmán Balogh & the Gipsy Cimbalom Band


Door Marina den Hartog met foto's van Hans Speekenbrink

Het is op 24 mei niet de eerste keer dat Kálmán Balogh & the Gipsy Cimbalom Band in het Bimhuis speelt; de programmakrant vermeldt dat deze groep onder leiding van cimbaalspeler Kálmán Balogh in november 2004 tijdens de Budapest Nights de zaal in extase heeft weten te brengen. Vanavond gebeurt hetzelfde. Het publiek kent de groep en laat dat geregeld blijken. Lees meer

Aantal woorden: 571 woorden.

Onderwerp: LIVE

26 Mei '06 - 23:11

The Andrew Hill new quintet – De kunst van het weglaten.


Door René de Hilster met foto's van Cees van de Ven (klik voor vergroting)
Bimhuis - Amsterdam - 19 mei 2006


New quintet stond er in de aankondiging en wel zo nieuw dat de aangekondigde Charles Tolliver en Greg Tardy werden vervangen door respectievelijk Byron Wallen en Jason Yarde. Voor mij twee geheel onbekende blazers. Onbekend maar zeker niet onbemind. Trompettist Byron Wallen speelde met een zeer mooie toon en vooral zijn solo met harmon mute was van een ongekende schoonheid. Byron Wallen, afkomstig uit de UK, is een muzikale alleseter die zich op veel terreinen verdienstelijk heeft gemaakt. Behalve muzikant is Byron afgestuurd psycholoog en filosoof. Lees meer

Aantal woorden: 648 woorden.

Onderwerp: VERWACHT

24 Mei '06 - 14:03

North Sea Jazz tips van Jazzmuzikanten en jazzkenners



Een vaak gehoorde kreet onder bezoekers van het North Sea Jazz Festival is: "help ik weet niet wat ik moet kiezen!" En zelfs als je wel weet wat je moet kiezen dan kom je toch nog vaak achteraf tot de ontdekking dat je iets over het hoofd gezien hebt waar anderen de loftrompet over steken.
Om onze lezers wat te helpen bij al die moeilijke keuzes zijn we deze rubriek gestart waarin jazzkenners en jazzmuzikanten waardevolle tips geven. Zelfs als je die tips niet nodig hebt is het nog leuk om te zien wie er wat zegt. Dit artikel wordt steeds aangevuld met nieuwe tips van meer muzikanten en jazzkenners! (klik, als u dit op de hoofdpagina leest, onderaan deze intro op 'Lees meer' om alle bijdragen te zien)

VAN DE REDACTIE: Het concert van de Amerikaanse band Gnarls Barkley tijdens het North Sea Jazz Festival op vrijdag 14 juli komt te vervallen. Ook het Mingus Dynasty Septet gaat niet door. Zij worden vervangen door het Delfeayo Marsalis Quintet

Op de valreep nog tips van pianist Stormvogel (website) die NSJ sinds 1986 niet meer bezocht heeft en nu met vrienden de schade goed gaat inhalen:
1. Vrijdag
gaan we met zijn allen naar Brad Mehldau, pianist van formaat. Dan naar George Duke, vervolgens naar John Abercrombie, voorts een stuk Lievestro 6 en laat op de avond naar Herbie Hancock.
2. Zaterdag
Trygve Seim, halverwege naar Joey Calderazzo solo, via Torun naar McCoyTyner en -als het nog kan- Branford Marsalis Quartet. Anders wordt het via Silje Nergaard naar Scofield, Goldings en DeJohnette. Het lijkt me altegaarde een mooie melange van Witte en Zwarte noten. Tenslotte wil ik nog naar NCC, om Benjamin, Joost en Anton weer eens te zien, maar ook om al die schoone madammekes te zien hupsen natuurlijk.
3. Zondag
beginnen we met Robert Rook Trio, met topbassist en kameraad Thomas W. Andersen, die ook zullen schitteren op ons Festival de Muzen in Baarn (8/9/10 sept). Na deze dangerous cats denk ik een staartje Wheeler & Werner mee te pikken, om vervolgens na elkaar Paco de Lucia, Wayne Shorter en Chris Potter te bezoeken. En dan is het nog niet gedaan. Als eindshow bezoeken we de spetterende Cubop City Bigband van Lucas van Merwijk, die eveneens zal schitteren op het eigenzinnige Festival de Muzen in Baarn, met een DVD-presentatie en theaterpremière van Drums United.

Jeroen Vierdag bassist
Ik zou zoals meerdere suggesties ook Wayne, Branford, Mehldau en Scofield aanraden, maar ik zou ook graag de aandacht willen vestigen op een paar optredens uit de latinmuziek, te weten:
1. Issac Delgado
deze zanger is een begrip in de hedendaagse wereld van de Cubaanse muziek en werkt altijd samen met de beste spelers uit Cuba, top of the bill!
2. Eddie Palmieri
legende in de latinjazz, komt met een allstar-line-up met oa Horacio, Giovanni en Benitez!
3. Cachao
uitvinder van de salsa-bass, een levend monument! Komt ook met een line-up die louter bestaat uit meesters van de latin!

Dit is dus een aanbeveling die bedoeld is voor mensen die of geinteresseerd zijn in latin-muziek of voor mensen die misschien op zoek zijn naar muzikale ervaringen die een geheel andere tak van de muziek in de wereld representeren. Ik weet zeker dat deze performances hetzelfde luisterplezier en dezelfde soort diepgang zullen creeeren als de jazz-acts die ik ook van harte kan aanbevelen. Laat je verrassen!

Martijn Vink Drummer in het Metropole Orkest en diverse ander groepen.
Hoi hans, sorry ik ben nu op tour. Ik weet wel zo uit mijn hoofd dat ik in ieder geval kan aanraden, mijn all time favourite band:
Wayne Shorter Quartet
Scofield met Jack de Johnette en Larry Goldings
Branford met Roy Haynes.
Brad Mehldau
etc. etc.
groetjes,
Martijn.

Bo van de Graaf saxofonist, bandleider (website)
1. zaterdag 15 Amazon 22.00 uur Branford Marsalis Quartet A Love Supreme.
Meestal is het pijnlijk om te zien hoe musici milestones uit de Jazzgeschiedenis proberen te herhalen of te evenaren. Marsalis slaagt er echter in om een ode aan Coltrane te brengen zonder in een slaafs epigonisme te belanden. Met deze heftige bezetting brengt hij het vuur over en blijkt een grondige studie gedaan te hebben naar de harmonische mogelijkheden van dit stuk. 2 jaar geleden was hij ermee in het BIMhuis waarvan een prachtige CD-DVD verscheen.
2. zondag 16 Missouri Joost Buis Compositie opdracht.
Joost schreef erg mooie stukken voor zijn Astronotes dus deze opdracht aan hem is welbesteed. Uitgevoerd door topmusici uit de Nl improscene. Dit soort groepen moeten veel meer spelen op NSJF. Laat de sterkste kanten horen van de eigenwijze en frisse Nederlandse visie op jazz en improvisatiemuziek.
3. zaterdag 15 18,30 u Maas Richard Bona.
Een van de meest virtuose bassisten op aarde met waarschijnlijk een heftige groep.
En verder overal langslopen en even gaan luisteren. Voorál in de kleinere zalen kom je soms opvallende onbekende groepen tegen.

Tips van Tony Overwater bassist (website)
1. Maria Rita,
dochter van de befaamde braziliaanse zangeres Elis Regina. Zij heeft 2 mooie cd gemaakt onlangs. Erg de moeite waard.
2. Richard Bona
meester basgitarist met gevoel voor melodie en sound. Misschien niet helemaal mijn muziek maar ik zou zeker gaan kijken.
3. Kleine zalen
Het leukste op het North Sea jazz is rondneuzen in de kleinere zalen. je laten verrassen door onbekende groepen. Blijf niet bij de cocktail bar plakken maar ga eens neuzen in zalen waar je normaal niet komt.

2 tips van Karel Boehlee Jazzpianist (speelt zelf drie maal tijdens NSJ)
1. Stefan Lievestro sextet
Erg bijzondere composities en solisten
2. Wayne Shorter quartet op zondag
Vanwege Wayne, maar ook Brian Blade, een meesterlijke drummer.

Tips van Jeroen Pek, Jazz-fluitist (website) in willekeurige volgorde:
- Brad Mehldau Trio.
Weer een echt piano trio die in die traditie iets wezenlijks toevoegt.
- Paco de Lucia
Al een hele tijd fan van de flamengo scène. Ook ingegeven door het sextet uit de jaren 80 met o.a. de fenomenale bassist Carlos Benavent en fluitist/sax Jorge Pardo.
- Kenny Wheeler
Weet niet hoe het met deze bezetting wordt maar van hem een noot en je weet wie het is. Ook de lyiek en soms wat grillig aandoende lijnen maar met name z’n composities zijn voor mij een van de inspiratie bronnen geweest voor mijn werk.
- Zawinul
Andere inspiratie bron voor composities waar ik nu mee bezig ben. Fantastisch traject afgelegd in de jazzgeschiedenis vind ik.
- Robert Rook
Altijd “dangerous Cat” geweest op de piano.
- Wayne Shorter
Altijd fan van geweest. Ook zijn compositorisch werk grote invloed op velen denk ik.
- Flat Earth Society
Sluit mij aan bij Paul van Kemenade t.a.v. onze zuider buren
- Branford Marsalis
Last but not least: goede keus Branford Marsalis als artist in Residence.

Robert Rook, jazz pianist (website)
1. Wayne Shorter Quartet (zondag, Amazon)
Ik ben van Wayne Shorter al heel lang een fan omdat hij speelt in een idioom dat helemaal persoonlijk bij hem ontwikkelt is en omdat hij altijd volledig in het moment speelt. Verder vind ik zijn harmonisch associatie vermogen helemaal geweldig.
2. John Scofield/ Jack de Johnette trio (zaterdag, Hudson)
Ik denk dat ik John Scofield een van de grootste persoonlijkheden vind die de latere bands van Miles Davis hebben voortgebracht (jaren 80). Verder is Jack de Johnette een van mijn favoriete drummers. Miles Davis had trouwens in 1969 een band met zowel Wayne Shorter als Jack de Johnette en de platen van deze band moet je absoluut uitchecken. De twee live platen die ik fantastisch vind zijn ‘Double Image’ en ‘Paraphernalia’
3. Robert Rook ‘Dangerous Cats’ (zondag, Volga)
Ik wil nog even op mijn eigen groep wijzen. Robert Rook ‘Dangerous Cats’. Ik zal eerst een deel trio spelen daarna quartet en denk dat dit de moeite waard is om uit te checken

Oene van Geel jazzviolist, Zapp string Quartet (website)
1. Paco de Lucia
Spaanse gitaarheld die veel samen heeft gedaan met de geweldige zanger Camaron de la Isla. Wat kun je daar over vertellen?: Zien!
2. De compositieopdracht van Joost Buis
Joost heeft volgens mij een heel leuk idee met een soort van dubbelbezetting met veel leuke creatieve spelers.
3. Stefan Lievestro sextet
deze groep speelde een heel goed concert in het BIMhuis waar ik bij was. Goeie composities met spannende melodische wendingen.

Maarten van de Ven, eindredacteur Draai om je oren (website)
1. McCoy Tyner All Star Septet.
Steve Tuner! Nicholas Payton! Het basbeest Charnet Moffett! En McCoy Tyner, een onnavolgbare pianist, die al 2 keer eerder overtuigde met zijn bands (ik herinner me van een paar jaar terug nog het concert met Bobby Hutcherson, dat was echt top!)
2. Eric Vloeimans Fugimundi.
Eric blijft maar verbazen. En als je dan mensen als Harmen Fraanje en Anton Goudsmit naast je hebt, dan spreek je dus gewoon van een wereldtrio.
3. Branford Marsalis Trio.
Interessant om Marsalis eens zonder pianist te horen. Met naast zijn vaste bassist Eric Revis drummer Roy Haynes, toch een legende.
4. Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet.
Geniale composities. Boeiende arrangementen. Voortreffelijke uitvoerders.
5. The Thing Plus Ken Vandermark.
Als Vandermark ergens aan meedoet, kan het niet anders dan interessant worden. Bovendien apart om bassist Matts Gustafsson eens op alt-, tenor- en baritonsax (!) bezig te horen.
6. Flat Earth Society.
Belgische anarcho-big band. Spectaculair, overdonderend en humoristisch. Horen en zien is geloven!

Yonga Sun, drummer (website)
1. Wayne Shorter Quartet (zondag, Amazon)
Dit is gewoon de beste band van de wereld!!
2. Stefan Lievestro Sextett (vrijdag, Yenisei)
Ik zag ze vorige week en was erg onder de indruk. Erg mooie komposities, een super bandgeluid en allemaal ijzersterke solisten. Dikke, dikke aanrader.
3. The Bad Plus (zaterdag, Missouri)
Wat ik tot nu toe (helaas alleen maar op CD) heb gehoord was erg energiek en inspirerend. Een AnarchieJazzTrio met een ongelofelijk vet, maar ook subtiel geluid!

2 Tips van Michiel Braam, pianist componist en bandleider (website)
Cachao en Randy Newman. (geen volgorde)
Cachao is al heel lang een fenomeen in de Cubaanse muziek, zowel als componist als bassist. Ik heb in het "European Danzon Orchestra" veel van zijn danzones gespeeld, zonder uitzondering juweeltjes.
En Randy Newman is in mijn ogen een van de allergrootste singer-songwriters.
Geweldige teksten en muziek, helemaal in balans uitgevoerd.


Dick de Graaf, tenorsaxofonist en componist (website)
(Speelt zelf op zaterdag 15 juli met zijn jazz-meets-tango project Trio Nuevo en zangeres Sandra Coelers in zaal Volga 18:30-19:45)
1. Artist in Residence Branford Marsalis
Een schot in de roos. Ik ben al jaren een fan van zijn spel en van zijn brede muzikale oriëntatie. Ik kijk het meest uit naar zijn optreden met grootmeester Roy Haynes, de personificatie van de tijdloosheid van de jazzmuziek. Maar ook Branfords optreden met het filharmonisch orkest wil ik niet missen.
Influence- Belmondo & Yusef Lateef. Op de grens van jazz en kamermuziek. Een gebied waar ik zelf graag vertoef. Stéphane Belmondo is een van mijn favoriete Europese trompettisten.
2. Wayne Shorter Quartet.
Wayne belichaamt de essentie van de jazzmuziek: ongebondenheid en de sublimatie van het moment. Goed voor body en soul.
3. Dizzy Gillespie All Star Big Band.
Al was het alleen maar om tenorsaxofonist James Moody en altist Antonio Hart weer eens te horen. Ik hoorde deze bigband vorig jaar tijdens het IAJE congres in New York, toen nog zonder zangeres Roberta Gambarini. Voortreffelijke arrangementen en een heel bijzondere sfeer. Alsof Dizzy elk moment weer het podium op kan lopen. Voor het ouderwetse Northsea Jazz Festival gevoel.

Paul van Kemenade, saxofonist, bandleider (website)
1. Paco de Lucia
Een virtuoze geweldenaar die zo lang ik muziek maak mij enorm geinspireerd heeft. Schitterend!
2. Omar Sosa
Ongelooflijk swingend en vrij pianist die met zijn medemusici nog echt improviseren
3. Flat Earth Society
Een gestructureerd Belgisch zootje ongeregeld met de meest krankzinnige invloeden. Geweldig.

Yuri Honing, saxofonist (website)
1. Maria Rita (zondag, Darling zaal)
Dochter van de legendarische braziliaanse zangeres Ellis Regina, zingt zelf bijna net zo goed en heeft een pracht album opgenomen. Ik ga zeker kijken en hopelijk een kopje thee met haar drinken.
2. Lars Dietrich Band (zondag, Volga zaal)
Ik heb veel vertrouwen in de toekomst van deze talentvolle altsaxofonist. Ik vind sowieso dat de jongste lichting musici het erg goed doet, mijn support hebben ze in ieder geval.
3. Stefan Lievestro 6-tet (vrijdag, Yenisei zaal)
Stefan krijgt nu eindelijk de aandacht die hij al lang verdient. Zeer goede bassist en componist die nu met een 'boem' zichzelf in de kaart speelt. Lees meer

Aantal woorden: 3007 woorden.

Onderwerp: NIEUWS

23 Mei '06 - 13:31

Inschrijven voor de Jazzpodium Nieuwsbrief gaat voordeel opleveren!



Jazzpodium Nieuwsbrief inschrijvers en bestaande abonnees kunnen vanaf nu regelmatig rekenen op voordeelacties. Dat kunnen bijvoorbeeld kortingsacties zijn, gratis toegangskaarten of cd's, jazz-collector items of ingelijste jazzfoto's die verloot worden. The sky is the limit!

Actie nummer een:
EDDIE PALMIERI IN HET CONCERTGEBOUW Maandag 29 Mei
Onder de nieuwe inschrijvingen op de Jazzpodium Nieuwsbrief (rechts boven op deze pagina) worden Gratis kaarten voor Eddie Palmieri, winnaar Concertgebouw Jazz Award 2006, ter waarde van € 35,- per stuk verloot (totaal 12 kaarten beschikbaar). Er worden eveneens 3 x 2 kaarten verloot onder de huidige abonnees die voor 27 mei aanstaande een mailtje met als onderwerp CONCERTGEBOUW hebben gestuurd vanaf het mailadres waarop ze op dit moment de Nieuwsbrief al ontvangen. Vermeld in dit mailtje wel je naam zodat we weten aan wie we de kaartjes kunnen uitreiken als je gewonnen hebt. Eddie Palmieri treedt op in het Concertgebouw te Amsterdam, met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert, én met violist Jeffrey Bruinsma, winnaar van de Deloitte Jazz Award 2006.

Er is ook een kortingsactie die voor alle jazzpodium.nl lezers van toepassing is, namelijk 5 euro korting op de toegangsprijs van € 35,- Bel de reserveerlijn 020-6718345 (dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur) onder vermelding van ‘kortingsactie Jazzpodium.nl/Palmieri’, en u betaalt per kaart maar € 30,- i.p.v. de normale € 35,-.

Actie nummer twee:
BLUE NOTE RECORDS FESTIVAL Zondag 16 juli
Verloting van 2 x 2 dagkaarten ter waarde van 28 euro per stuk voor het Blue Note Records Festival in Gent voor alle lezers van onze Nieuwsbrief. Zondag 16 juli kunt u als gelukkigen genieten van: het Paolo Fresu Quintet, Nathalie Loriers, Romano-Sclavis-Texier en Charles Lloyd.
Verloting vindt circa een week voor aanvang plaats onder diegenen die (vanaf het emailadres waarop ze de nieuwsbrief ontvangen) een mailtje sturen met als onderwerp 'GENT'.
Het Blue Note Records Festival vindt plaats op het voormalige klooster complex de Bijloke te Gent. Het gaat er daar bijzonder relaxed en gezellig aan toe met leuke terrasjes onder de perebomen en geen gedrang om de voorstellingen te bereiken. Parkeren in de nabije omgeving.

Actie nummer drie:
CHARLI GREEN BIG BAND BIMHUIS AMSTERDAM Zaterdag 1 Juli
Even niet in het Bimhuis geweest? Het Bimhuis stelt 5 X 2 vrijkaarten beschikbaar voor jazzpodium nieuwsbrief abonnees voor de Big Band primeur van de Amerikaanse/Nederlandse trompettist Charli Green.
Verloting vindt circa een week voor aanvang plaats onder degenen die (vanaf het E-mailadres waarop ze de nieuwsbrief ontvangen) een mailtje sturen met als onderwerp BIMHUIS.

Door in te schrijven op de Jazzpodium.nl Nieuwsbrief wordt u bovendien (vrijwel) wekelijks op de hoogte gehouden van de in die week verschenen artikelen. Uitschrijven is (mocht het u toch niet bevallen) even simpel als inschrijven.

Aantal woorden: 462 woorden.

Onderwerp: LIVE

22 Mei '06 - 13:16

Rob van Kreeveld trio & Ellister van der Molen in de regentenkamer


Door René de Hilster met foto's van Elvin P. van der Molen (klik voor vergroting)

De Regentenkamer aan de Laan van Meerdevoort in Den Haag organiseert elke zaterdagmiddag een jazzconcert. Deze, meestal op bebop en hardbop georiënteerde concerten, zijn van een constant hoog niveau. Programmeur, trombonist René Laanen weet altijd de juiste acts te boeken. Een maandelijks ritueel is het concert van Rob van Kreeveld. Met wisselende begeleiders en gastsolisten levert hij altijd concerten van hoge kwaliteit. Rob van Kreeveld is in het jazzcircuit zeker geen onbekende. In zijn muzikale loopbaan speelde hij met een keur aan binnen en buitenlandse solisten. Verder is hij vooral bekend van zijn werk met Paul van Vliet. Rob heeft alles in huis, een vlekkeloze techniek, harmonische kennis en een groot gevoel voor melodie. Lees meer

Aantal woorden: 509 woorden.

Onderwerp: LIVE

21 Mei '06 - 20:03

Karnatic Lab Festival: ‘Voices’ in het Bimhuis


Tekst en foto's Ton Maas (klik foto's voor vergroting)
Bimhuis, Amsterdam 20 mei 2006


De tweede avond van het Karnatic Lab Festival 2006 begon zaterdag in het Amsterdamse Bimhuis met klanken die meer aan de Balkan en het Midden-Oosten refereerden dan aan de klassieke muziek van Zuid-India. Messing met PVC, het duo van trompettist Gijs Levelt en contrabasfluitist Ned McGowan, was voor de gelegenheid uitgebreid met de Italiaanse percussionist Pino Basile en de Griekse zangeres en luitiste Martha Mavroidi. Het kwartet ging van start met twee stukken van Levelt, die een sterk Arabische inslag vertoonden. Lees meer

Aantal woorden: 435 woorden.

Onderwerp: LIVE

19 Mei '06 - 18:34

Steve Coleman, Jason Moran, Reggie Workman – Fijnzinnig en avontuurlijk


Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
Zondag 14 mei Bimhuis Amsterdam


Aanvankelijk zou Sam Rivers in dit bijzondere trio meespelen maar helaas was hij te ziek om deze tour te maken. Steve Coleman mocht hem vervangen en deed dat zeer overtuigend. De bezetting van deze drummerloze formatie was sowieso bijzonder. Aan de piano Jason Moran (1975), die we al eerder in een andere bijzondere bezetting in het Bimhuis hoorde, hij was hier in februari met 'Ivey Divey', het trio van klarinettist Don Byron. In deze zetting toonde hij zich wederom een ware pianoleeuw met veel zeggingskracht. Maar ook zijn begeleidende rol wist hij interessant in te vullen. Lees meer

Aantal woorden: 636 woorden.

Onderwerp: LIVE

18 Mei '06 - 12:07

Violist Jeffrey Bruinsma winnaar Deloitte Jazz Award 2006


Tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik foto's voor vergroting, meer foto's volgen)

Gisterenavond vond in het Bimhuis de finale plaats van de Deloitte Jazz Award. Finalisten Robert Rook, Timucin Sahin en Jeffrey Bruinsma gaven het uiterste van hun kunnen en talent. Het 'Deloitte gehalte' is hoog in de zaal. Naast executives en reguliere bezoekers bestaat het publiek voor de andere helft (ruwweg geschat) uit jazzmuzikanten en jazz-bobo's. Het belang voor de drie deelnemers is niet gering. Naast eeuwige roem is een geldprijs van 20.000 euro voor de winnaar niet te versmaden. Juryvoorzitter Peter Krom hield de spanning er in zonder iets prijs te geven: de winnaar is een man en hij bespeelt een snaarinstrument. Lees meer

Aantal woorden: 870 woorden.

Onderwerp: LIVE

16 Mei '06 - 07:29

Wallace Roney – Nooit ver bij Miles vandaan.


Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De geest van Miles Davis waarde rond in het Bimhuis op zaterdag 6 mei. Niet zo gek natuurlijk want op het podium stond de band van zijn troonopvolger Wallace Roney. Roney mag van de Miles Davis Estate als enige de “rol” van Miles Davis vervullen in allerhande allstar formaties. Wallace Roney’s spel is dan ook doordrenkt van Miles. De toon, frasering, het buigen van de noten en zijn muzikale concept, alles komt duidelijk bij Miles Davis vandaan. En het moet gezegd worden, hij doet dit met overtuiging en veel zeggingskracht. Zonder meer een fijne trompettist en een genot om naar te luisteren. Helaas was dit niet van toepassing op al zijn bandleden. Op tenor en sopraansax hoorden we Antoine Roney de jongere broer van Wallace, Robert Irving III op piano, fender rhodes en andere toetsen, Op bas Clarence Seay en achter de drums Kim Thompson. Deze laatste twee vielen in voor de aangekondigde Charnett Moffett en Lenny White. En we mogen DJ Vail niet vergeten, zij “speelde” samples en turntables. Lees meer

Aantal woorden: 542 woorden.

Onderwerp: LIVE

15 Mei '06 - 09:20

Uitbundig Caribisch feestje in Bimhuis met Izaline Callister


Tekst en foto's Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

We waren wat aan de late kant voor de cd-presentatie van de nieuwe cd Kanta Hélele van Izaline Callister en het concert was al een aantal nummers onderweg. De gordijnen in het Bimhuis waren dicht en op het podium was met licht en geluid een caribisch sfeertje gecreëerd. Toen ik binnen kwam begon de band net met het prachtige verstilde 'Lamento di Mosa Nena' dat ik eerst luisterde voordat ik op zoek ging naar een zitplek. De zaal was nagenoeg uitverkocht maar dat was niet helemaal goed te zien omdat overal mensen stonden die het op hun stoel niet uithielden bij de goeddeels aanstekelijke Curaçaose muziek van Izaline Callister en haar band. Lees meer

Aantal woorden: 540 woorden.

Onderwerp: LIVE

14 Mei '06 - 16:56

Betoverende zang van Mônica Salmaso


Door Marina den Hartog met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het Bimhuis was vrijwel vol op 4 mei. Daar komen de musici die meteen, zonder nadere aankondiging, gaan spelen. Het openingsnummer ‘Moro na roça’ begint met de percussionist en de subtiele zang van Mônica Salmaso. We worden getroffen door haar prachtige warme stem en perfecte intonatie. Vervolgens geven de pianist en de fluitist/saxofonist een verdere inkleuring aan het nummer. Mônica verrast de zaal door percussie te spelen op een klein steelpannetje met een ‘brush’, een drumstick die gewoonlijk op een drumstel wordt gebruikt. Met het eerste nummer is meteen de sfeer voor de avond is bepaald. Het belooft een schitterend concert te worden. Lees meer

Aantal woorden: 949 woorden.

Onderwerp: LIVE

13 Mei '06 - 13:51

Sax Legende Sonny Rollins in Concertgebouw Amsterdam


Tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Een legende als Sonny Rollins mag je jazzliefhebber eigenlijk niet missen. Hij past in het rijtje van illustere namen als Coleman Hawkins, Lester Young en John Coltrane en speelde met o.a. Miles Davis en Thelonious Monk.
Rollins speelt niet meer in jazz-clubs en op festivals want dat kost hem teveel energie. Vandaar dat hij wederom te bewonderen was in het Concertgebouw te Amsterdam.
Een overdonderend applaus klonk op toen Sonny het podium op waggelde.
Hij zag er zoals altijd gedistingeerd uit, in het zwart met flitsende zonnebril. Zal hij de belofte wederom waarmaken of is zijn spel door het bereiken van een hoge leeftijd (76) aan het teruglopen? Ik had toestemming om hem 10 minuten pal voor het podium te fotograferen dus was in eerste instantie erg daarop gefocust. Na die 10 minuten ben ik mijn stoel gaan opzoeken op het balkon midden voor het podium. Het eerste wat mij opviel was dat het geluid daar heel anders was. Ik werd erg afgeleid door de begeleiding. Vooral door de percussie van Kimati Dinizulu kwam de begeleiding erg oubollig over en dat stoorde me. De basgitaar van Bob Cranshaw klonk op het balkon door de overakoestiek erg zompig en was niet goed meer te definiëren. Een staande bas zou m.i. beter geklonken hebben. De trombone van Clifton Anderson was erg gladjes. Het gitaarwerk van Bobby Broom was best OK maar maakte weinig indruk. Het geheel zou beter hebben geklonken als er akoestisch dus onversterkt gespeeld was. Daar staat het Concergebouw immers om bekend, om zijn natuurlijke akoestiek! Lees meer

Aantal woorden: 629 woorden.

Onderwerp: LIVE

12 Mei '06 - 13:38

Soil & Pimp Sessions: mag het ietsje minder zijn?


Door Mieke Kreunen (klik fotos' voor vergroting)

Op de avond van Benjamin Herman liet deze ons kennismaken met het Japanse fenomeen 'Soil & Pimp Sessions', een explosieve Japanse jazzband die het Bimhuis eens even flink kwam opschudden en van zijn fundamenten tillen. Het was maar goed dat deze band optrad na The Itch want na zulk muzikaal geweld is al het andere een fluisterend beekje.

De leden van Soil & Pimp Sessions kennen elkaar sinds 2001 waar ze elkaar ontmoetten tijdens een club-event in Tokio. De Japanse hoofdstedelijke clubscene werd tot dat moment gedomineerd door DJ's maar daar brachten de heren Soil & Pimp Sessions eens even goed veranderingen in. Ze deden nog voor hun debuut-CD al een spraakmakend concert op het populaire Fuji Rock Festival. Het is jazz, onmiskenbaar maar ook soul, rock en club-liefhebbers zullen de energieke sound van Soil & Pimp Sessions kunnen waarderen. Lees meer

Aantal woorden: 566 woorden.

Onderwerp: FESTIVAL

10 Mei '06 - 05:52

North Sea Jazz Festival maakt het volledige programma bekend


Jason Moran, Wayne Shorter en Leela James, foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Gisteren 9 mei werd op een persconferentie in het Rotterdamse Ahoy het volledige programma bekend gemaakt. Enkele highlights:
Artist in Residence is Branford Marsalis die op zijn speciale verzoek op zal treden met de 81-jarige drummer Roy Haynes.

Andere grote namen zijn Wayne Shorter, Jamiroquai, Paco de Lucía, Randy Crawford, Sergio Mendes, Van Morrison, Al Jarreau, Herbie Hancock, Tower of Power, Buddy Guy, Tracy Chapman, Leela James, Paul Weller en Kayne West.
Jazz legendes Benny Golson, McCoy Tyner,Pat Martino, Slide Hampton, Piet Noordijk en Hank Jones.
Verder bekende namen als Brad Mehldau, Roy Hargrove, Chris Potter, Jason Moran, Madeleine Peyroux, Larry Goldings en Nederlanders Benjamin Herman en Yuri Honing.
Opzienbarende nieuwe namen: Trygve Seim, Matt Dusk, Gnaris Barkley. en de reeds door Benjamin Herman naar het Bimhuis gehaalde spectaculaire Japanse formatie Soil & Pimp (waarvan binnenkort een verslag op Jazzpodium.nl) Lees meer

Aantal woorden: 461 woorden.

Onderwerp: LIVE

09 Mei '06 - 17:12

Première nieuw kwintet van drummer Eric Ineke, met Aanstekelijke hardbop


Door Bert Jansma met foto's van Elvin P. van der Molen (klik voor groter)

Drummer Eric Ineke heeft de cirkel in zijn lange carrière bijna rond gemaakt met de oprichting van de Eric Ineke JazzXpress: een hardbopkwintet dat te vergelijken is met de kwintetten die hij had met Rob Agerbeek – van ’69 tot ’89 - en het kwintet Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk waarin hij – van ’89 tot ’94 - de drumkruk bezette. Het blijft avontuurlijk bij Ineke – 1 april volgend jaar zestig - die eerder de regels van swing, maat en dwingende akkoordenschema’s losliet in de impressionistisch-sferisch getinte samenwerking met pianist Wolfert Brederode.
Dat wil overigens niet zeggen dat zijn JazzXpress retro-muziek brengt: het is tijdloze en aanstekelijke hardbop met een gevarieerd repertoire – veel eigen werk van de groep – ingevuld door muzikanten die hun zeer eigen persoonlijkheid meebrengen.
Bassist Marius Beets ( Ineke: ‘de Rolls Royce onder de bassisten’) speelt een grote rol in het kwintet bleek bij de première, vrijdag j.l. in het Voorburgse Theater de Tobbe. Een aantal arrangementen waren van hem, terwijl hij bovendien bijzondere eigen stukken inbracht. Daaronder de Messengers-achtige uitsmijter ‘Jotosco’’, waarin Beets duidelijke invloeden van Coltrane, Tony Williams en Scofield verwerkt (‘een kwestie van eclectisch componeren’, noemt hij het zelf ironisch), een fraaie jazzbewerking van de muziek die Francis Poulencs tijdens de tweede wereldoorlog schreef voor Jean de Brunhoffs kinderboek ‘Babar’ en zijn eigen, warme ‘Imandem’, harmonisch en melodisch van een pure schoonheid. Met in beide stukken opvallende rollen voor de twee blazers: tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen en de jonge trompettist (in beide laatste stukken flügelhorn) Rik Mol, afwisselend gearrangeerd in unisono- en tweestemmige lijnen. Lees meer

Aantal woorden: 580 woorden.

Onderwerp: LIVE

07 Mei '06 - 22:16

Ben Herman met New Cool Collective op het Bevrijdingsfestival


tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In Wageningen werd destijds in Hotel De Wereld de capitulatie ondertekend. Voor een relatieve kleine stad is het bevrijdingsfestival daar dus gigantisch omvangrijk, met muziekoptredens op 15 podia verdeeld over het centrum van de stad.
Eén van de hoogtepunten voor mij was het optreden van New Cool Collective, de band rond Boy Edgarprijswinnaar en saxofonist Benjamin Herman. Een optreden van de NCC is voor bekenden en onbekenden een swingend feestje en jong en oud stroomden dan ook naar het Salverdaplein om zich te laten opzwepen door deze hot & steamy band. Publiekslieveling was gitarist Anton Goudsmit die binnen no-time alle jeugdige gitaarfreaks op zijn hand had. Het blijft een genot om Anton te horen maar vooral ook te zien met zijn beweeglijk spel en sprekende mimiek.

Het latin-jazz gehalte met aardig wat vocaal werk was groot, waarschijnlijk mede te danken aan de invloed van bassist Leslie Lopez. Het paste erg goed bij het zonnige weer van die dag. De 24-jarige drummer Joost Kroon legde de basis voor de twee percussionisten en het was grappig te zien dat zowel Benjamin als pianist Willem Friede zo nu en dan ook wat percussie voor hun rekening namen. Oud-gediende David Rockefeller op trompet vormde samen met Benjamin de blazerssectie. Backstage trof ik nog saxofonist Mete Erker aan die voor de gezelligheid meegekomen was maar (jammer genoeg) niet meespeelde.
Zie voor andere (niet-jazz) hoogtepunten van het Bevrijdingsfestival in Wageningen ook Cultuurpodium.nl

Aantal woorden: 270 woorden.

Onderwerp: LIVE

06 Mei '06 - 12:14

Joey DeFrancesco – Een orgelfeest in het Bimhuis.


Door René de Hilster.
Photo credits center: Atael Weissman, right: rockymountainjazz.com


Het (hammond)orgel heeft binnen het jazzgebeuren altijd een wat aparte plaats ingenomen. Muzikanten als Fats Waller, Count Basie en zelfs Oscar Peterson speelde er soms iets op, maar echt als een jazzinstrument werd het niet beschouwd. Dit veranderde toen Alfred Lion, de producer en eigenaar van Blue Note, in 1956 Jimmy Smith in een nachtclub in New York hoorde spelen. Alfred Lion was zwaar onder de indruk van Jimmy Smith en bood hem ter plekke een platencontract aan. A new sound, a new star heette zijn eerste lp voor het Blue Note label. Zeker geen slecht gekozen titel want er werd hiermee niets teveel gezegd. Jimmy Smith bleek een openbaring en kreeg al snel een aantal navolgers zoals Freddie Roach, Baby Face Willete en Larry Young die op zijn beurt weer de lijn doortrok en modernere invloeden aan het orgelspelen toevoegde.
Ook vandaag de dag zijn er (jonge) muzikanten die nog de moeite nemen om met de zware hammond B3 op stap te gaan. Organisten als Sam Yahel, Larry Goldings, Carlo DeWys, Arno Krijger en de man die 30 september in het Bimhuis speelde, Joey DeFrancesco. Lees meer

Aantal woorden: 769 woorden.

Onderwerp: CD besprekingen

04 Mei '06 - 13:39

MICHAEL MOORE QUINTET


MICHAEL MOORE QUINTET
‘Osiris’
Osiris. Een godheid uit de Egyptische mythologie; de heerser over het Rijk der Doden. Tot zover geen verband met de laatste CD van Michael Moore lijkt me. Aan de naam Osiris kleeft echter ook een exotisch, mysterieus tintje, en daarmee komen we in de buurt. Lees meer

Aantal woorden: 493 woorden.

Onderwerp: LIVE

03 Mei '06 - 20:28

Corrie van Binsbergen zet steeds meer teksten op muziek


Tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Jazz-gitariste Corrie van Binsbergen die steeds meer bekendheid krijgt door het op muziek zetten van tekst heeft weer een knap staaltje werk geleverd door het theaterstuk 'Lucy in the Sky' van Frédérique Spigt en haar halfzus Yolande Bertsch van muziek te voorzien. Corrie speelt zelf met de voorstellingen mee en doet dat samen met Naomi Sato die voornamelijk rieten bespeelt. Daarnaast bespelen beiden nog tal van andere instumenten. Lees het gehele artikel voorzien van foto's verder op www.cultuurpodium.nl

Aantal woorden: 123 woorden.